martes, 1 de mayo de 2012

ELS HABITANTS DEL JARDÍ (6)


L’OCELL DEL TRESOR. LA GARSA.

Sempre a l’aguait, sempre curiosa, sempre alerta... la garsa (Pica pica) és un ocell molt llest. Viu acostumat a la nostra presència i en treu profit, i d’aquí el seu èxit. Tothom que sigui capaç d’aprofitar allò que nosaltres en tirem té el futur assegurat!.

Depenent de les zones és un ocell que es pren com a exemple positiu o exemple negatiu, com passa a les nostres contrades. A Catalunya hi ha una dita que diu “donar garsa per perdiu” fent referència a un engany (equivalent al castellà “dar gato por liebre”), i per tant no te massa bona reputació. És un habitual del nostre jardí on s’apropa a menjar olives i dels nostres patis on s’aprofita de les restes d’esmorzar dels alumnes.

Pertany al grup dels còrvids i el seu cos és blanc i negre iridiscent, acabat en una llarga cua de color blau o verd metàl·lic depenent com incideixi la llum del sol, és més gran que un colom i fa uns 45 cm de longitud amb una envergadura de 60 cm. No hi ha confusió possible... no es sembla a cap altre ocell. També és molt fàcil distingir la seva veu, una matraca aspre inconfusible: tcha-tcha-tcha-tcha-tcha.

S’expliquen moltes històries de garses que han arribat a establir relacions d’amistat amb persones, arribant a ser capaces de reconèixer als seus amics entre molta gent i fins i tot a imitar la seva veu... Són tan llestes que si arribeu a fer-vos amics d’una, amb paciència podríeu ensenyar-li a imitar el so d’algunes paraules. Fins i tot ara sabem que aquests animals són capaços de mirar-se a un mirall i reconèixer la seva imatge, igual que fan els dofins o els primats.

Però el que és més sorprenent és la seva facilitat per trobar objectes brillants que amaguen als seus nius com si fossin tresors. Bocins de llaunes, cristalls, peces metàl·liques... esdevenen les seus petits tresors. No és d’estranyar que també col·leccionin joies... de fet no és veritat que siguin unes lladres si no que troben aquestes joies perdudes i les guarden.

És un ocell amb molts tresors: la seva intel·ligència i adaptació als canvis, la seva capacitat d’amistat i la seva virtut en la recerca d’objectes valuosos... és l’Indiana Jones dels ocells...

No hay comentarios:

Publicar un comentario